Kyfose

Kyfose is vaak goed te behandelen door onze osteopaten. Het is een houdingsafwijking waarbij de bovenrug sterk gekromd is, waardoor er een soort bochel ontstaat. Dit kan leiden tot pijnklachten, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en evenwichtsproblemen. Kyfose kan verschillende oorzaken hebben, zoals een aangeboren afwijking, een verkeerde lichaamshouding, een infectie of beschadiging van de wervels, osteoporose, een groeistoornis of een zenuw- of spieraandoening.

Kyfose Klachten Last Pijn Osteopaat Rotterdam Kralingen Osteopathie Goede Osteopaat Beste osteopaat Ervaren osteopaat jay javid.

Een osteopaat kan helpen bij het behandelen van kyfose door de wervelkolom te mobiliseren en de spieren rondom de wervelkolom te versterken. De osteopaat zal ook advies geven over hoe u uw houding kunt verbeteren en uw rug kunt ontlasten. Door de osteopathische behandeling kan de kromming van de rug verminderen of stabiliseren, waardoor u minder klachten zult ervaren.

In deze blogpost leggen we uit wat kyfose precies is, hoe het ontstaat, welke klachten het kan veroorzaken en hoe een osteopaat u kan helpen.

Wat is kyfose? De wervelkolom heeft normaal gesproken een lichte s-vorm, waarbij de nek hol is, de bovenrug bol en de onderrug hol. Deze krommingen zorgen ervoor dat de wervelkolom schokken kan opvangen en flexibel kan bewegen. Bij kyfose is de normale kromming van de bovenrug (de thoracale kyfose) versterkt, waardoor er een bolle rug ontstaat. Dit wordt ook wel hyperkyfose genoemd.

Kyfose kan in verschillende gradaties voorkomen. Een lichte kyfose is vaak niet zichtbaar en geeft meestal geen klachten. Een ernstige kyfose kan echter duidelijk zichtbaar zijn als een bochel en veel ongemak veroorzaken. Kyfose kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt vaker voor bij ouderen en bij vrouwen.

Hoe ontstaat kyfose? Kyfose kan verschillende oorzaken hebben, die we hieronder kort bespreken.

  • Aangeboren kyfose: Dit is een zeldzame vorm van kyfose die al bij de geboorte aanwezig is. Het wordt veroorzaakt door een afwijking in de ontwikkeling van de wervels of de tussenwervelschijven in de baarmoeder.
  • Posturale kyfose: Dit is de meest voorkomende vorm van kyfose, die ontstaat door een verkeerde lichaamshouding. Door langdurig voorovergebogen te zitten of te staan, bijvoorbeeld achter een computer of met een smartphone, kunnen de spieren en ligamenten rondom de wervelkolom verslappen en uitrekken. Hierdoor kan de wervelkolom naar voren zakken en een bolle vorm aannemen.
  • Degeneratieve kyfose: Dit is een vorm van kyfose die ontstaat door slijtage van de wervelkolom. Door veroudering kunnen de tussenwervelschijven dunner worden en hun elasticiteit verliezen. Ook kunnen er botwoekeringen (osteofyten) ontstaan aan de randen van de wervels. Hierdoor kunnen de wervels inzakken of verschuiven, waardoor de wervelkolom krommer wordt.
  • Scheuermann-kyfose: Dit is een vorm van kyfose die ontstaat tijdens de groei. Het wordt veroorzaakt door een afwijking in de groei van de wervels of de tussenwervelschijven, waardoor deze wigvormig worden in plaats van rechthoekig. Hierdoor wordt de wervelkolom naar achteren geduwd en ontstaat er een scherpe knik in de bovenrug.
  • Traumatische kyfose: Dit is een vorm van kyfose die ontstaat door een beschadiging van de wervelkolom, bijvoorbeeld door een ongeluk, een val, een breuk of een infectie. Hierdoor kunnen de wervels of de tussenwervelschijven beschadigd raken, waardoor de wervelkolom instabiel wordt en krommer wordt.
  • Secundaire kyfose: Dit is een vorm van kyfose die ontstaat als gevolg van een andere aandoening, zoals osteoporose, de ziekte van Bechterew, een tumor, een zenuw- of spieraandoening of een stofwisselingsziekte. Deze aandoeningen kunnen de wervelkolom verzwakken of vervormen, waardoor er kyfose kan ontstaan.

Welke klachten geeft kyfose? Kyfose kan verschillende klachten geven, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de kromming. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Rugpijn: Dit is een veelvoorkomende klacht bij kyfose, vooral in de bovenrug. De pijn kan veroorzaakt worden door overbelasting of ontsteking van de spieren, ligamenten, wervels of tussenwervelschijven. De pijn kan ook uitstralen naar de nek, schouders, armen of borst.
  • Vermoeidheid: Dit kan ontstaan doordat de spieren rondom de wervelkolom harder moeten werken om de houding te corrigeren of te compenseren. Ook kan er sprake zijn van een verminderde bloedcirculatie of zuurstofvoorziening naar de spieren door de kromming van de rug.
  • Spierpijn: Dit kan ontstaan doordat de spieren rondom de wervelkolom gespannen of verkort zijn door de kromming van de rug. Ook kunnen er triggerpoints (pijnlijke knopen) ontstaan in de spieren, die uitstralende pijn kunnen geven.
  • Hoofdpijn: Dit kan ontstaan doordat de nekspieren overbelast of gespannen zijn door de kromming van de rug. Ook kan er sprake zijn van een verminderde bloedcirculatie of zenuwprikkeling naar het hoofd door de kromming van de rug.
  • Ademhalingsproblemen: Dit kan ontstaan doordat de kromming van de rug de ruimte voor de longen verkleint, waardoor er minder lucht in en uit kan stromen. Ook kan er sprake zijn van een verminderde zuurstofopname in het bloed door de kromming van de rug.
  • Evenwichtsproblemen: Dit kan ontstaan doordat de kromming van de rug het zwaartepunt van het lichaam verandert, waardoor er meer moeite nodig is om het evenwicht te bewaren. Ook kan er sprake zijn van een verminderde zenuwprikkeling naar het evenwichtsorgaan door de kromming van de rug.

Hoe helpt een osteopaat bij kyfose? Een osteopaat kan helpen bij het behandelen van kyfose door middel van manuele technieken die gericht zijn op het mobiliseren en stabiliseren van de wervelkolom en het versterken en ontspannen van de spieren rondom de wervelkolom. De osteopaat zal ook advies geven over hoe u uw houding kunt verbeteren en uw rug kunt ontlasten.

De behandeling zal afhangen van de oorzaak en de ernst van de kyfose, maar over het algemeen zal een osteopaat:

  • De beweeglijkheid en symmetrie van de wervelkolom testen en verbeteren.
  • De spanning en verkorting van de spieren rondom de wervelkolom verminderen en opheffen.
  • De doorbloeding en zenuwgeleiding naar en vanuit de wervelkolom optimaliseren.
  • De functie en balans van andere lichaamsdelen die invloed hebben op of beïnvloed worden door de wervelkolom beoordelen en herstellen, zoals het bekken, het middenrif, het borstbeen, het hoofd en het kaakgewricht.
  • Oefeningen.